Lys & Farver

Teori:
Fysikeren Isaac Newton lavede i 1600-tallet et forsøg, som skulle ændre vores opfattelse af lys. Han sendte hvidt lys igennem en prisme, hvorefter det spaltedes i alle regnbuens farver. Ud fra dette konkluderede han at hvidt lys er en blanding af alle farver.

Forsøgsudførelse:
Vi ønsker først at frembringe hvidt lys, dernæst spalte det for at eftervise teorien. For at skabe hvidt lys, skal man blande farverne: Grøn, blå og rød, som alle verdens farver er dannet af, de såkaldte primære farver. Det var netop dét vi gjorde. Vi tændte for en stærk lampe, og satte grøn, blå og rød farve op foran linsen. På væggen kunne vi så se det hvide lys.

Herfra ville vi så spalte det hvide lys. Det gjorde vi ved at sætte et gitter op foran lampen. Lyset spaltes så i alle regnbuens farver. Vi ville nu bevise at farver kan ”skjule” hinanden. Fx mener vi at rødt lys absorberer eller ”skjuler” alle andre farver bortset fra rød. Dette skyldes at rød indeholder alle farver undtaget rød.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.