Mini Tsunami

En tsunami er en bølge som opstår ved at der bliver frigivet en stor mængde energi, fx et undersøisk jordskælv der sætter vandet i bevægelse og skaber en stor bølge. Bølgen på dybt vand er ikke særlig stor men den er hurtig og bevæge sig med 500km/t eller mere på dybt vand. Men jo tættere bølgen kommer på land jo langsommere og højere bliver bølgen.

Ovenstående er måske svært at forstå men tænk på et forsøg i en balje med vand, hvor den ene ende har et lukket rum, og hvor der ikke er noget vand i (men vand rundt om den) og når man så åbner loget så falder vandet ned i rummet og der skabes en bølje i baljen.

vi har eftervist dette ved at lave et forsøg i en balje med vand. først med en vandybte på 12 cm og derefter med 3 cm's forskel i vandybte. vores forsøg viste at jo dybere vandet var jo hurtigere var bøljen og den var også sværer at se, jo lavere bølgen var jo højere og langsomere var den.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.